Coalitie valt aanvoerlijnen Gadhafi aan

Na het platleggen van de luchtverdediging van Libië concentreren de internationale militaire acties tegen de troepen van Moammar Gadhafi zich donderdag op het verhinderen van de aanvoer van materieel en huurlingen.

Steeds meer NAVO-schepen patrouilleren langs de Libische kust, om zoals de commandant van de operatie het verwoordt, 'de belangrijkste voordeur te sluiten'. Franse gevechtsvliegtuigen vielen in de nacht van woensdag op donderdag de achterdeur aan, een luchtmachtbasis op 250 kilometer van de kust, gelegen aan belangrijke verbindingswegen naar Libische buurlanden in de Sahara waar Gadhafi veel wapens en strijders vandaan heeft gehaald.

Een Franse legerwoordvoerder wilde geen bijzonderheden kwijt over de locatie en het resultaat van de aanval. De Libische onderminister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim zei dat het onder meer 'het militaire complex bij Juffra' betrof, een van ten minste twee militaire vliegvelden diep binnen Libië. Het andere ligt bij Sabha, 620 kilometer ten zuiden van Tripoli. Abdel Rahman Barkuli, een Libische balling met familie in Sabha, zei dat de stad woensdagavond plotseling werd afgezet door regeringstroepen. "Er liggen sluipschutters op de daken. Mijn familie heeft mij verteld dat Sabha is veranderd in een kazerne." Barkuli zei dat leden van twee tegen Gadhafi gekante stammen kort nadat de protesten in Libië op 15 februari begonnen zijn opgepakt. "Niemand weet iets over hun verblijfplaats."

De commandant van de NAVO-vloot die de Libische kustlijn bewaakt, de Italiaan Rinaldo Veri, zei dat de NAVO bereid is elk verdacht schip te enteren dat zich niet vrijwillig aan inspectie onderwerpt. "Wanneer zij op verzet stuiten, is het gebruik van geweld noodzakelijk", zei hij, verwijzend naar de resolutie van de Veiligheidsraad die 'alle noodzakelijke middelen' billijkt om het wapenembargo af te dwingen.

Bommenwerpers en schepen van de coalitie zetten de aanvallen op de posities van Gadhafi-getrouwen voort. Zo werden artilleriestukken, tanks, een munitiebunker en een klein aantal helikopters op een vliegveld aan de kust vernietigd. Amerikaanse en Britse oorlogsschepen schoten opnieuw twaalf Tomahawk-kruisraketten af, onder meer op luchtdoelraketbatterijen in Tripoli en ten zuiden van de hoofdstad. Ook werden aanvallen uitgevoerd op een munitieopslag bij Misurata en Gadhafi-troepen ten zuiden van Benghazi, zei een Amerikaanse defensiemedewerker.

De Libische staatstelevisie toonde donderdag geblakerde en verminkte lichamen die van slachtoffers van luchtaanvallen in Tripoli zouden zijn. Opstandelingen beschuldigen de troepen van Gadhafi ervan lichamen uit het lijkenhuis te halen om te doen voorkomen alsof het burgerslachtoffers zijn.

De strijd tussen voor- en tegenstanders van Gadhafi verkeert bij de steden Misurata en Ajdabiya in een patstelling. Ajdabiya wordt al meer dan een week belegerd. De opstandelingen houden stand in het centrum, maar worden voortdurend bestookt door regeringstroepen aan de rand van de stad. Gevluchte inwoners zeggen dat de toestand in Ajdabiya steeds nijpender wordt. "Ze hebben alles afgesloten - de elektriciteit, het water. Het wordt daarbinnen slechter en slechter", zei de 56-jarige Mohamed Ali, die met zijn gezin in een stationcar was gevlucht.

Regeringstroepen zetten donderdag ook de beschietingen op Misurata voort. Wel moesten ze meermalen hun tanks terugtrekken omdat ze vanuit de lucht werden aangevallen. "Toen de vliegtuigen van de bondgenoten verschenen, hield het schieten op en vluchtten de tanks", zei een 42-jarige arts in Misurata. "Wij hebben nog steeds te maken met sluipschutters in de hoofdstraat in Misurata en wij proberen de mensen te waarschuwen daar weg te blijven."

Bij Misurata schoot donderdag een Franse Rafale-straaljager een Libisch legervliegtuig neer. Volgens een Amerikaanse zegsman betrof het een G-2/Galeb-trainingsvliegtuig dat waarschijnlijk bezig was te landen. De Franse legerwoordvoerder Burkhard wilde geen commentaar geven.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zei donderdag dat de internationale militaire operatie tegen de troepen van Gadhafi misschien weken gaat duren, maar zeker geen maanden. De rebellen in het oosten van Libië maken tot nog toe echter een weinig georganiseerde indruk; bij een controlepost kregen nieuwe strijders geen wapens uitgereikt, maar sportschoenen.


Coalitie valt aanvoerlijnen Gadhafi aan (Foto: Novum)