Ex-president Oekraïne aangeklaagd

De voormalige Oekraïense president Leonid Koetjsma is donderdag aangeklaagd in verband met de brute moord op de onderzoeksjournalist Georgi Gongadze in 2000. Dat heeft hij donderdag zelf gezegd na een ondervraging door aanklagers. Waar hij precies voor wordt aangeklaagd wilde hij niet zeggen.

De aanklagers verdenken Koetsjma van machtsmisbruik, omdat hij indertijd medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken opdrachten gaf 'die uiteindelijk leidden tot de moord op de journalist'. De aanklagers weigerden donderdag commentaar te geven.

De destijds 31-jarige Gongadze stond bekend om het onthullen van corruptie in de hoogste regeringskringen. Hij werd in september 2000 ontvoerd nadat hij in Kiev in een taxi was gestapt. Maanden later werd zijn lichaam teruggevonden. Hij was in elkaar geslagen, gewurgd en vervolgens in brand gestoken. Nadat hij was overleden werd hij onthoofd.

Koetsjma wordt er door zijn tegenstanders en mensenrechtengroepen van beschuldigd betrokken te zijn bij de moord. Op een bandopname is te horen hoe iemand met een stem die lijkt op die van de ex-president klaagt over de journalist. De spreker doet vervolgens de suggestie dat ondergeschikten het probleem 'moeten oplossen'.

De moord op Gongadze leidde tot maanden van protesten tegen Koetsjma en demonstranten riepen om zijn aftreden. De ex-president heeft de aantijgingen altijd ontkend.