Steekmug actief door warm weer

Door de hoge temperaturen van de afgelopen dagen worden veel insecten actiever, waaronder de steekmug. In door de Wageningen Universiteit geplaatste muggenvallen zitten sinds vorige week elke dag wel een aantal vrouwelijke lastpakken, meldt Natuurbericht.nl.

Muggen die als volwassen insect overwinteren, komen doorgaans medio maart als eerste tevoorschijn. Volgens Natuurbericht.nl worden de muggen door de stijgende temperaturen van de afgelopen dagen duidelijk actiever.

De muggen die werden aangetroffen, waren vooral exemplaren van de geringde wintersteekmug. Deze mug blijft eigenlijk de hele winter actief met bloed zuigen, maar wordt een stuk actiever naarmate de temperaturen stijgen.

Naast de muggen waren dit jaar de voorjaarsbloeiers er vroeg bij. Hoewel de lente maandag pas officieel is begonnen, is er volgens Natuurbericht.nl op basis van de eerste bloeiwaarnemingen eigenlijk al bijna drie weken sprake van voorjaar. Begin maart werden gele kornoelje, klein hoefblad, speenkruid en maarts viooltje voor het eerst bloeiend aangetroffen.


Het favoriete insect van veel mensen begint weer te komen (Foto: Novum)