'Twijfel over JSF jaagt Nederland op kosten'

Hoe langer Nederland twijfelt over de Joint Strike Fighter (JSF), des te hoger de kosten voor vervanging van de F-16 uitvallen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport.

Een definitief besluit over de aanschaf van de JSF laat nog altijd op zich wachten. Het kabinet wil dit jaar een tweede testtoestel aanschaffen, maar nog altijd is er geen knoop doorgehakt over de vraag of Nederland definitief voor de JSF kiest.

Dat is riskant, oordeelt de Rekenkamer. "Nu neemt de betrokkenheid bij de JSF toe zonder dat besloten is welk toestel de F-16 gaat vervangen, hoeveel de vervanging van de F-16 mag kosten en hoeveel toestellen zullen moeten worden aangeschaft."

De Rekenkamer beveelt ook aan om de informatie over de kostenoverschrijdingen aan de Kamer beter af te stemmen op het moment dat het Amerikaanse ministerie van Defensie hiermee naar buiten komt. Dat loopt nu niet gelijk, wat onduidelijkheid in de hand werkt.

De overheid heeft sinds 2002 800 miljoen euro gestoken in de ontwikkeling van de JSF. Het argument dat de ontwikkelingskosten geheel worden terugverdiend door afdrachten van het bedrijfsleven houdt geen stand, stelt de Rekenkamer. Er zal maximaal 105 miljoen euro extra binnenkomen van de defensie-industrie.


'Twijfel over aanschaf JSF jaagt Nederland op kosten' (Foto: Novum)