Aantal banen vorig jaar flink toegenomen

De werkgelegenheid is vorig jaar toegenomen. In het vierde kwartaal van 2010 waren er 34.000 meer banen dan een jaar eerder, een stijging van 0,4 procent. Er is ook een toename van het aantal banen ten opzichte van het derde kwartaal van 2010. Er zijn in het vierde kwartaal 27.000 meer banen bijgekomen dan in het derde kwartaal. Dat blijkt donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging is voornamelijk te danken aan het inzetten van veel uitzendkrachten. Volgens het CBS kiezen werkgevers in de eerste fase van economisch herstel vaak voor werknemers met flexibele arbeidscontracten.

Ook de toename van het aantal banen in de zorg leverde een hogere werkgelegenheid op. In het afgelopen jaar zijn daar zijn zo'n 47.000 extra banen bijgekomen. Ook in de handel en horeca steeg het aantal banen. In de bouw en bij financiële instellingen daalde de werkgelegenheid.

Daarnaast bleek uit het onderzoek van het CBS dat de lonen in het vierde kwartaal 1,5 procent hoger lagen dan in het vierde kwartaal van 2009. Dat is 0,4 procentpunt hoger dan de CAO-loonstijging. De stijging is het hoogst bij de niet-commerciële dienstverlening, mede door de hogere eindejaarsuitkeringen bij de rijksoverheid. Variabele belongingselementen zoals bonussen hadden geen noemenswaardige invloed hierop. 

De loonkosten voor de werkgever stegen met 1,8 procent wel harder dan de lonen. Dit wordt veroorzaakt door premies zoals de werkeloosheidspremie en de premie voor de zorgverzekering.

Inmiddels is de werkloosheid weer iets opgelopen. In februari is het aantal werklozen na een maandenlange daling met 2000 toegenomen, meldde het CBS vorige week.