'Patiënten in problemen door wegvallen zorg AWBZ'

Ruim 90 procent van de mensen die begeleiding nodig hebben, kan in eigen kring geen oplossing vinden sinds het wegvallen van die begeleiding uit de AWBZ. Dat concluderen cliëntenorganisaties.

De organisaties brengen sinds twee jaar de gevolgen van veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten in kaart. Ze verwerkten ruim 7500 reacties. 40 procent spreekt van een teruggang in de zorg.

Veel problemen ontstaan volgens de organisaties doordat mensen met steeds meer nieuwe maatregelen worden geconfronteerd. Mensen van 18 jaar en ouder moeten sinds vorig jaar bijvoorbeeld een eigen bijdrage betalen voor AWBZ-begeleiding. Dat leidt volgens de organisaties bij een derde tot financiële problemen.

Volgens het onderzoek bieden gemeenten nog weinig alternatieven. Volgens de cliëntenorganisaties slecht nieuws, want het kabinet wil begeleiding helemaal uit de AWBZ halen en overhevelen naar gemeenten. "Gemeenten hebben te weinig kennis van specifieke groepen en voeren een te passief beleid", zeggen de organisaties.

De organisaties willen dat het kabinet de plannen aanpast. De Tweede Kamer vergadert woensdag over het onderwerp.