Chimpansee zit dertig jaar in smerige garagebox

Stichting Aap in Almere heeft een zwaar verwaarloosde chimpansee uit België opgevangen. Het dier leefde ongeveer dertig jaar in een donkere en smerige garagebox op een 'weerzinwekkend dieet'. Dat heeft de stichting dinsdag bekendgemaakt.

Het hoogbejaarde baasje van de ongeveer 37-jarige Mojo kon niet meer voor zichzelf zorgen, laat staan voor een volwassen chimpansee. De vrouw gaf het dier koffie, wijn, bier en pasta. "Mojo kreeg voedsel dat veel te calorierijk en slecht is voor een chimpansee", zegt Stichting Aap.

De chimpansee is met zijn 110 kilo dan ook veel te dik. Een chimpanseemannetje hoort twee tot drie keer minder te wegen. Door de vele suiker die hij heeft binnengekregen zijn zijn tanden bijna allemaal weggerot.

De Belgische had met een dierenarts afgesproken dat Mojo een spuitje zou krijgen als de vrouw zou overlijden, zodat ze samen begraven konden worden. Een Belgische dierenliefhebster was er via via achter gekomen dat de vrouw een chimpansee hield en trok bij Stichting Aap aan de bel.

De chimpansee heeft door zijn eenzame opsluiting nooit contact gehad met soortgenoten. Het dier arriveerde maandagnacht bij Stichting Aap. De stichting gaat er naar eigen zeggen alles aan doen Mojo 'te leren aap te zijn' en vervolgens een goede permanente opvang voor hem te zoeken.

Het is in Nederland en België verboden chimpansees als huisdier te houden.


Chimpansee zit dertig jaar in smerige garagebox (Foto: Novum)