China pakt activisten hard aan

De laatste persoon die de prominente Chinese advocaat Jiang Tianyong heeft gezien was zijn broer. Jian was op bezoek bij zijn broer in Beijing toen hij door de Chinese politie opgepakt werd en in een busje werd gegooid.

Jiang is een van de vele advocaten en activisten in China die de afgelopen weken zijn verdwenen, ondervraagd of gevangengezet wegens ondermijning van het regime. Volgens mensenrechtengroeperingen zijn het de hevigste acties van de Chinese regering in jaren. Volgens activisten wordt de felle houding van de Chinese regering ingegeven door angsten dat de onrust in verschillende Arabische landen over zal slaan naar China.

"Niemand wil me vertellen waar hij is, of waarom ze hem meegenomen hebben", zegt Jin Bianling, de vrouw van Jiang. Meer dan honderd mensen zijn de afgelopen weken gearresteerd of onder huisarrest geplaatst, aldus de Chinese Verdedigers van Mensenrechten (CHRD). Volgens Nicholas Bequelin van Human Rights Watch (HRW) wordt er nog hardhandiger opgetreden dan in december, toen de gevangen dissident Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend. Het optreden is ook uitvoeriger dan toen de politie mensen ondervroeg en vastzette die het mede door Liu in 2008 opgestelde manifest voor vreedzame hervormingen Charta '08 hadden ondertekend.

"Het idee leeft dat de autoriteiten een einde willen maken aan het tarten van het regime door activisten, die de afgelopen jaren relatief vrijelijk hun gang konden gaan op Twitter en andere sociale netwerken", aldus Bequelin.

China hanteert een aantal buitenwettelijke maatregelen om tegenstanders van het regime het zwijgen op te leggen. Naast arrestaties worden mensen onder huisarrest geplaatst, 24 uur per dag gesurveilleerd en onder dwang in kosthuizen van de overheid geplaatst. Jiang maakt deel uit van een groepje advocaten dat probeert de Chinese overheid aansprakelijk te stellen voor acties die buiten de Chinese wetgeving vallen. Zo heeft Jiang zich onder andere hard gemaakt voor het lot van mensen die met HIV besmet zijn bij bloedtransfusies. Deze kwestie ligt erg gevoelig bij de Chinese overheid.

Jiang heeft dagelijks medicijnen nodig om zijn hoge bloeddruk onder controle te houden, maar de politie weigert de medicijnen aan hem te verstrekken. "Ik maak me constant zorgen om hem. Wat als de politie hem martelt? Ik weet niet wat ik kan doen", aldus Jin.