Bevolking verdeeld over DNA-databank

De bevolking is verdeeld over het plan om een databank met DNA-profielen van alle Nederlanders aan te leggen. Van de Nederlanders is 47 procent voor en 48 procent tegen, blijkt uit een peiling.

Het idee komt uit de koker van Frank Paauw, korpschef van de politie Rotterdam-Rijmond. Zowel het Ministerie van Veiligheid en Justitie als de Tweede Kamer gaf vrijwel direct aan het voorstel te verwerpen. De korpschef liet na zijn uitspraak weten slechts een discussie te hebben willen beginnen.

Aanhangers van de PVV zijn het meest enthousiast: 59 procent is voor, zo blijkt uit het onderzoek van Peil.nl. Bij de VVD is dat 58 procent, hoewel die partij ertegen is. Van de CDA'ers is 55 procent voorstander. Tussen de 29 en 36 procent van de kiezers van PvdA, D66, GroenLinks en SP omhelzen het plan.

Bijna zes op de tien ondervraagden vinden dat het vastleggen van het DNA-profiel van alle Nederlanders een aantasting van de privacy is. Alleen bij PVV-, VVD- en CDA-sympathisanten is dit een minderheid. 40 procent vindt dat dit niet het geval is.

36 procent denkt dat er minder misdaden worden gepleegd als het DNA van de hele bevolking in de database is opgenomen.

De DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk bevat de profielen van ruim honderdduizend personen die een misdrijf gepleegd hebben of daarvan worden verdacht.