Bemanning Italiaans schip weer vrij

Gewapende mannen hebben in de Libische hoofdstad Tripoli de bemanning van een Italiaanse sleepboot verhinderd te vertrekken. De bemanning bestaat uit acht Italianen, twee Indiërs en een man uit Oekraïne, meldde het Italiaanse persbureau ANSA zondag.

Onder de belagers is een man die stelt de leiding in de haven te hebben. Ze verhinderden zaterdagmiddag met hun actie dat het schip, de Asso 22, de terugreis naar Italië aanving. De boot is van een onderneming in Napels en is in Libië voor werkzaamheden voor een Libische oliemaatschappij.

Italië heeft gereageerd door te stellen klaar te staan om alle mogelijke middelen te gebruiken voor het bevrijden van de bemanningsleden. Dat heeft de Italiaanse minister van Defensie Ignazio La Russa zondag gezegd.

Verder zei La Russa dat Italië een bijdrage wil leveren aan acties van de internationale gemeenschap tegen het regime van de Libische leider.

Update 20.56 uur
Onder begeleiding van de Libische autoriteiten en Libische militairen heeft de sleepboot met elf bemanningsleden zondag de haven van Tripoli verlaten.

Volgens de werkgever van de bemanningsleden, Augusta Offshore, zijn de opvarenden vrijgelaten. Ze zetten vanuit Tripoli koers in noordelijke richting.