Arabische Liga laakt luchtaanvallen op LibiŽ

De Arabische Liga heeft zondag gesteld dat westerse luchtaanvallen op Libië dit weekeinde veel verder gaan dan was afgesproken. De secretaris-generaal van de liga, de Egyptenaar Amr Moussa, zei dat 'het de bedoeling was een vliegverbod af te dwingen om burgers te beschermen en niet om andere burgers te bombarderen'. De actie heeft volgens Moussa zijn legitimiteit verloren door de hevige luchtaanvallen.

Het was de Arabische Liga die al op 12 maart aandrong op een vliegverbod. De liga koos toen tijdens de inmiddels tot burgeroorlog uitgegroeide protesten in Libië de zijde van de opstandelingen tegen het regime van kolonel Moammar Gadhafi.

De liga speelde zo een sleutelrol bij de totstandkoming donderdag van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die militaire actie om burgers in Libië te beschermen rechtvaardigt. De aanvallen van dit weekeinde waren de meest ingrijpende interventie in een Arabisch land sinds Amerikaanse aanval van 2003 op Irak. Moussa zei dat de liga spoedoverleg belegt. De Arabische Liga telt 22 leden.

Arabische Liga laakt luchtaanvallen op Libië
Arabische Liga laakt luchtaanvallen op Libië (Foto: ANP)