Libië: Drie Nederlanders willen nu toch weg

Drie Nederlanders in Libië willen toch het land verlaten. In hun omgeving vinden schermutselingen plaats. Ze zijn nog wel veilig, maar willen weg van de risicovolle situatie. Dat meldt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zondag, een dag nadat westerse vliegtuigen en kruisraketten het Libische afweergeschut begonnen onschadelijk te maken.

De drie zitten samen in een beveiligde woonwijk op een paar honderd kilometer van Benghazi, in het oosten van het land. Eerder deze week had Buitenlandse Zaken ze al geadviseerd te vertrekken. Nu de gevechten hun kant op zijn gekomen, hebben ze aangegeven toch weg te willen.

Vanwege de schermutselingen en bombardementen kunnen de drie op dit moment echter het land niet verlaten. Ze kunnen niet de weg op. Daarbij is het luchtruim dicht. "We hebben dagelijks contact met ze. Wanneer zich een gelegenheid aandient dat ze wel weg kunnen, bijvoorbeeld doordat de schermutselingen zich richting het noorden verplaatsen, kijken wij wat we voor ze kunnen doen", zegt de woordvoerder.

In Libië bevinden zich naast de drie nog zeventien Nederlanders. Zij zitten in de omgeving van Tripoli en willen vooralsnog in het door onlusten geteisterde land blijven. "Het gaat hierbij veelal om mensen met een dubbel paspoort, die naast Nederlander ook Libiër zijn. Ze kennen de taal, wonen er al heel lang, kunnen met hun buren praten. Deze mensen schatten zelf in dat de situatie veilig genoeg is om te kunnen blijven."