'Landen als LibiŽ parkeren veel geld in Nederland'

Ondemocratische landen als Libië investeren voor miljarden euro's in Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van economisch onderzoeksbureau Profundo in opdracht van RTL Nieuws. De staatsbedrijven hebben voor 19,8 miljard euro aan bezittingen in Nederland en halen een gezamenlijke omzet van 1,5 miljard euro.

Het onderzoek richtte zich op een aantal bedrijven uit Libië, Saudi-Arabië en Algerije waarvan de staat eigenaar of grootaandeelhouder is. Daarnaast kwam ook de Gulf International Bank naar voren. Dat is een samenwerkingsverband van Saudi-Arabië, Koeweit, Qatar, Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.

De ondernemingen zijn voornamelijk olieproductiebedrijven en handelsmaatschappijen in olie en benzine. Daarnaast zijn het ook financiële bedrijven en brievenbusmaatschappijen die alleen op papier in Nederland gevestigd zijn.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans vraagt in de uitzending om een overzicht van buitenlandse bedrijven in Nederland die in handen zijn van landen met dictators. "Zo kan Nederland op het moment dat er een actuele ontwikkeling is, zoals in Libië, direct zien wat er aan economische activiteit is in Nederland en op deze manier de tegoeden snel bevriezen."

Financieel expert Cees Schaap ziet dat Nederland in een lastige situatie verkeert. "Aan de ene kant wil je de investeringen van dit soort landen in ons land toestaan en de Nederlandse handelsgeest levend houden. Aan de andere kant is er ook een morele verantwoordelijkheid en wil je ethisch verantwoord zaken doen."