Nobelprijswinnaar bekogeld met stenen

Een menigte boze mannen heeft Mohamed el-Baradei, Nobelprijswinnaar en voorstander van democratische hervormingen in Egypte, zaterdag met stenen bekogeld. Hij moest vluchten voor hij zijn stem kon uitbrengen in een referendum over een pakket grondwetswijzingen. El-Baradei voert een tegencampagne.

Als de grondwetswijzigingen worden aangenomen, zullen de verkiezingen toegankelijk zijn voor onafhankelijke kandidaten en oppositiepartijen. Daarnaast zou de president dan maximaal twee keer vier jaar aan de macht kunnen blijven en worden de noodwetten - die al dertig jaar van kracht zijn en de politie vrijwel onbeperkte macht geven - ingeperkt. Een 'ja' zou ervoor zorgen dat voor het einde van het jaar verkiezingen worden gehouden.

El-Baradei raadt Egyptenaren echter aan tegen te stemmen, omdat de nieuwe partijen volgens hem meer tijd nodig hebben. De partijen van oud-president Hosni Mubarak en de Moslimbroederschap zouden een oneerlijk voordeel hebben, omdat die al zeer goed georganiseerd zijn. Bovendien kunnen kiezers zaterdag alleen voor of tegen het héle pakket van negen wijzigingen stemmen, wat volgens critici niet strookt met het nieuwe democratische klimaat in het land.

Later op de dag wordt de voorlopige uitslag van het referendum verwacht.


Nobelprijswinnaar bekogeld met stenen (Foto: Novum)