FOK!sport in gesprek met Bram Meurs

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie of de Jupiler League naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen. Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Ditmaal stelden we de vragen aan Bram Meurs, oud-speler van Eindhoven en in Spanje gespeeld bij Naron.

1. Hoe ben je precies bij Naron terecht gekomen en wat heeft je er toe bewogen om die stap te maken?
Nadat ik mijn studie psychologie had afgerond ging mijn toenmalige vriendin in Spanje professioneel basketballen. Ik ben met haar meegegaan en heb via de basketbal club een stage bij Naron geregeld. Toen is het " balletje" gaan rollen.

2. Wat is het grootste verschil tussen het Nederlandse en het voetbal wat je bij Naron hebt gespeeld?
Spaanse spelers zijn technisch en fysiek allemaal heel erg goed onderlegd. Ze kunnen fantastisch voetballen. Tactisch is het allemaal wat minder. Zeker in vergelijking met Nederlandse voetballers. Alles gaat in het hoogste tempo. Maar ook in de kleedkamer is er een duidelijk verschil. Ze zijn een stuk handtastelijker in de goede zin van het woord. Daardoor voel je je als buitenstaander snel  thuis. Je krijgt altijd aan hand of een knuffel als je binnenkomt.

3. Was de aanpassing moeilijk bij Naron?

Ja vond ik wel. Het tempo lag enorm hoog en ik sprak de taal niet. Daarnaast kwam ik in oktober binnen en was het seizoen dus al gaande. Later kwam dat allemaal wel goed, maar het begin was best lastig.

4. Wat zijn de leukste herinneringen aan je avontuur in Spanje?
Vooral het leven is er aangenaam. Lekker eten en goed weer. Sowieso ligt het Spaanse leven mij wel. Dus heb niet specifiek een herinnering. Het is meer dat de hele ervaring een mooie herinnering was.

5. Volg je de Nederlanders in de Spaanse  competitie nog?
Nee. Ben sowieso geen Nederlanders tegengekomen in de competitie

6. Adviseer je jonge spelers al naar vroegtijdig naar het buitenland te verkassen?
Ik was 26 toen ik ging dus was niet meer de allerjongste. Op dat moment was ik er aan toe en was de situatie er naar (vriendin + studie). Ik vind het moeilijk om jongere spelers hier een advies over te geven. Het is wel een behoorlijke stap. Denk dat wanneer je alles speelt en je gewaardeerd wordt het een hele leuke tijd kan zijn. Is dat echter niet het geval, kan het ook heel eenzaam zijn.

7. Ben je in het dagelijks leven nog altijd actief in de voetbalwereld? Ik weet dat je meewerkt aan de websites Kopsterk en Voetblah. Wat voor sites zijn dat?
Ik speel op het moment bij Noordwijk in hoofdklasse A op zaterdag. Daarnaast heb ik in samenwerking met drie anderen onlangs het boek Kopsterk, mentale training en begeleiding in het voetbal uitgebracht (www.kopsterk.nl). Het boek is geschreven om een brug te slaan tussen de theorie en de praktijk zodat elke trainer mentale training en begeleiding in de praktijk kan toepassen. Tot slot houdt ik een voetbalblog bij genaamd Voetblah. Deze site is elke dag ' vers' met een nieuwe post. Er wordt geschreven over niet alledaagse zaken uit de voetballerij, altijd met een knipoog (www.voetblah.nl).