[WvdW] Voorbeschouwing VVV-Venlo - Willem II

Dit weekend staat er uiteraard weer een volledige speelronde in de Eredivisie op het programma. Voor deze week kozen de users van het VBL-forum massaal voor de degradatiekraker tussen VVV-Venlo en Willem II. Dit duel is dan ook uitgeroepen tot Wedstrijd van de Week!

VVV-Venlo

Bij VVV-Venlo draait het dit seizoen erg stroef. De formatie staat op de zeventiende plaats en heeft slechts vijf punten meer dan de tegenstander van vanavond, Willem II. Bij een eventuele zege is directe degradatie zeer waarschijnlijk afgewend. Mochten de Tilburgers er in slagen om te winnen, dan zou het in de kelder van de Eredivisie nog wel eens erg spannend kunnen gaan worden. Het onderlinge verschil wordt dan tot twee punten teruggebracht.

Toch is het niet alleen kommer en kwel dat bij VVV-Venlo de klok slaat. In het seizoen 1986/1987 werd de club namelijk vijfde in de Eredivisie en mocht deelenmen aan de nacompetitie voor Europees voetbal. Naast de Limburgers deden ook FC Utrecht, Roda JC en FC Twente mee. De Domstedelingen pakten uiteindelijk Europees voetbal. Ook in het daaropvolgende seizoen werden de Venlonaren vijfde, maar opnieuw werd deelname aan de UEFA Cup niet bewerkstelligt. FC Twente ging er namelijk met de prijs vandoor.


VVV-Venlo zal alles in zijn werk moeten stellen om de thuiswedstrijd tegen Willem II in winst om te zetten. Dit lijkt echter een lastige opgave te zijn. Van de dertien competitieduels in eigen huis dit seizoenu wisten de Venlonaren er slechts vier te winnen. De laatste keer was op 25 februari; een 1-0 zege op Excelsior. Ook Heracles Almelo (1-0), De Graafschap (1-0) en NAC Breda (3-0) werden in opzij gezet.

Willem II

Voor Willem II breekt vandaag een cruciale dag aan. De Tilburgers staan al sinds de start van de competitie onderaan en hebben deze positie tussentijds niet meer verlaten. Een nederlaag tegen VVV-Venlo, de tegenstander van dit weekend, is dan ook erg bepalend. Mocht er inderdaad verloren worden, dan lijkt degradatie naar de Jupiler League onafwendbaar.

De huidige situatie bij Willem II staat in schril contrast met het seizoen 1998/1999. In dat jaar eindigden de Tilburgers, onder leiding van Co Adriaanse, op de tweede plaats in de Eredivisie en speelden zelfs in de groepsfase van de Champions League. In deze poule namen de Brabanders het op tegen Spartak Moskou, Sparta Praag en Girondins de Bordeaux. Uiteindelijk werden er slechts twee punten gepakt en was de formatie uitgeschakeld op het miljoenenbal. Deze prestatie werd vervolgens niet meer geëvenaard.


Vandaag de dag vecht de formatie, die onder leiding van Gert Heerkes staat, tegen degradatie. De Tilburgers wonnen dit seizoen nog geen uitwedstrijd. In eigen huis gaat het wel iets beter, getuige de recente overwinning tegen sc Heerenveen (4-3) en het gelijke spel tegen FC Utrecht (3-3). Toch zal de ploeg alles in het werk moeten stellen om vanavond te winnen, anders is het zeer waarschijnlijk einde verhaal in de hoogste voetbalklasse van Nederland.

Historie

Als we naar de statistieken gaan kijken, dan ontlopen beide ploegen elkaar niets. Van de 27 officiële wedstrijden, die VVV-Venlo en Willem II tegen elkaar speelden, wonnen beide ploegen tien keer. Daarnaast werd er ook nog zeven keer gelijk gespeeld. Het enige verschil is dat de Tilburgers twee keer meer scoorden dan hun Limburgse tegenstanders.

In de laatste vijf onderlinge wedstrijden won VVV-Venlo er drie, dus is statistisch gezien in het voordeel. Eerder dit seizoen wonnen de Limburgers in Tilburg al met 4-1 van de ploeg uit Noord-Brabant door doelpunten van Ruud Boymans (2), Balász Toth en Diogo Viana. Maceo Rigters deed wat terug voor de thuisploeg.

De laatste zege van Willem II dateert van 27 februari 2010. Toen werd het 2-1 in het voordeel van de Tilburgers door treffers van Jan-Arie van der Heijden en Frank Demouge. De Limburgse goal werd door Gonzalo Garcia-Garcia gemaakt. In die wedstrijd vielen kort na elkaar overigens ook twee rode kaarten. Daan van Dinter (18e minuut) en Sandro Calabro (32e minuut) haalde het einde van die wedstrijd toen niet.

Wedstrijdinformatie

Het duel tussen VVV-Venlo en Willem II, dat vanavond in De Koel wordt gespeeld, staat onder leiding van arbiter Erik Braamhaar. Hij wordt in Venlo bijgestaan door de heren Gerritsen, Olde Olthof en Higler. De wedstrijd in de kelder van de Eredivisie begint omstreeks 19:45 uur.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.