Ombudsman: Defensie deed slecht onderzoek

Het Ministerie van Defensie heeft slecht en onzorgvuldig onderzoek gedaan naar misstanden bij het toewijzen van functies aan militairen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Nationale ombudsman, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Defensie deed het onderzoek naar aanleiding van klachten van Ruslanddeskundige en veiligheidsspecialist luitenant-kolonel Marcel de Haas. Hij zegt al tien jaar te worden tegengewerkt in zijn loopbaan bij Defensie.

De Haas stapte in 2009 met een lijst van vijftien klachten over onder meer intimidatie, laster, gedwongen overplaatsing en tegenwerking naar de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID). Die oordeelde op alle punten in het voordeel van Defensie.

De ombudsman stelt nu dat die conclusie nooit getrokken had mogen worden. Volgens hem komt de COID afspraken niet na, kreeg De Haas niet de kans te reageren op de zaak en werden cruciale zaken niet op papier vastgelegd. Ook weigerde de COID volgens de ombudsman te spreken met een groot aantal getuigen van mogelijke misstanden.

Volgens de Volkskrant komt het harde oordeel van de ombudsman over het functioneren van de COID op een opvallend moment. Vrijdag maakte minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de onderzoeksopdracht bekend van een commissie die bij Defensie onderzoek gaat doen naar integriteitskwesties. Aanleiding voor het onderzoek zijn publicaties van de krant over misstanden bij de materieeltak bij Defensie.

De commissie gaat in feite het werk van de COID, die klachten van defensiepersoneel over niet-ethisch handelen binnen de organisatie onderzoekt, overdoen.