Egypte zaterdag naar de stembus

Veertig miljoen Egyptenaren kunnen zaterdag voor de eerste keer in decennia van hun nieuw verworven vrijheden gebruikmaken. Er wordt een landelijk referendum gehouden over een pakket grondwetswijzigingen.

Het referendum is de eerste grote test voor de overgang naar een democratische samenleving nadat een volksopstand een einde maakte aan het lange autoritaire bewind van president Hosni Mubarak.

De amendementen, die zijn opgesteld door een team van door het leger aangestelde deskundigen, moeten genoeg wijzigingen in de huidige grondwet brengen om ervoor te zorgen dat de komende presidents- en parlementsverkiezingen eerlijk en vrij verlopen.

De verkiezingen zouden - als de wijzigingen worden aangenomen - toegankelijk zijn voor onafhankelijke kandidaten en oppositiepartijen. Daarnaast mag de president bij aanname van de wijzigingen maximaal twee keer vier jaar aan de macht blijven en worden de noodwetten - die al dertig jaar van kracht zijn en de politie vrijwel onbeperkte macht geven - ingeperkt. Een 'ja' zou ervoor zorgen dat voor het einde van het jaar verkiezingen worden gehouden.

Critici willen echter dat de gehele grondwet geschrapt wordt en door een nieuwe wordt vervangen. Nieuwe partijen zouden bovendien niet voldoende tijd hebben om zich goed voor te bereiden op de verkiezingen waardoor de partijen van Mubarak en de Moslimbroederschap een oneerlijk voordeel zouden hebben. Het zijn de twee best georganiseerde politieke organisaties in het land.

Kiezers kunnen zaterdag alleen voor of tegen het héle pakket van negen wijzigingen stemmen, wat volgens critici niet strookt met het nieuwe democratische klimaat in het land.

Nobelprijswinnaar en voormalig hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap Mohamed el-Baradei voert een tegencampagne. Hij zei vrijdag dat Egyptenaren tegen zouden moeten stemmen, omdat de nieuwe partijen meer tijd nodig hebben. De Moslimbroederschap strijdt vóór aanname van de wijzigingen.