Frankrijk maakt zich op voor actie tegen LibiŽ

Frankrijk maakt zich op voor actie tegen Libië, maar benadrukt daarbij dat een dergelijk ingrijpen niet het begin is van een buitenlandse bezetting van het land. Premier François Fillon is in spoedoverleg met zijn ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken alsmede een aantal parlementsleden.

Onderwerp van het overleg is wat Frankrijk moet en kan doen om het door de VN-Veiligheidsraad goedgekeurde vliegverbod boven Libië af te dwingen en welke militaire acties genomen kunnen worden om de Libische leider Moammar Gadhafi ervan te weerhouden nog langer geweld tegen zijn eigen bevolking te gebruiken. Volgens regeringswoordvoerder François Baroin wordt in ieder geval over luchtaanvallen gesproken.

De Amerikaanse president Barack Obama voerde donderdag meteen na de aanvaarding van de resolutie van de Veiligheidsraad die militaire maatregelen tegen het geweld in Libië goedkeurt, telefonisch overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron.

Volgens een verklaring van het Witte Huis waren zij het erover eens dat Libië 'onmiddellijk' aan alle voorwaarden van de resolutie moet voldoen. Zij spraken af om volgende stappen nauw met elkaar af te stemmen en met Arabische en andere internationale partners te blijven samenwerken om de uitvoering van de VN-resoluties over Libië te verzekeren.

De donderdag met tien stemmen voor en vijf onthoudingen aangenomen resolutie voorziet in de instelling van een vliegverbod boven Libië en 'alle noodzakelijke maatregelen' behalve een invasie van grondtroepen om burgers te beschermen.