'Leeftijdsgrens voor kopen alcohol naar 18 jaar'

Zes op de tien Nederlanders vinden dat de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol moet worden verhoogd naar 18 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Intomart/GfK in opdracht van de West-Friese gemeenten.

De West-Friese gemeenten, waaronder Hoorn en Enkhuizen, hebben bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aangedrongen op het verhogen van de leeftijdsgrens. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over aanpassingen van de Drank- en Horecawet.

Eerder liet het kabinet al weten dat tieners onder de 16 jaar die alcohol drinken in de toekomst een boete riskeren, zo staat in een wetsvoorstel. Supermarkten, cafés en slijters zijn al strafbaar als ze alcohol verkopen aan jongeren onder de 16. Het kabinet wil nu ook de jongeren zelf beboeten als ze in het openbaar alcohol drinken.

Het kabinet ziet niets in een verbod op het schenken van alcohol aan jongeren onder de 18. Het vorige kabinet wilde gemeenten in een proef nog zelf laten bepalen of ze de verkoop van alcohol onder de 18 jaar willen verbieden.

Nederlandse jongeren horen bij de stevigste drinkers van Europa. De meeste jongeren van 12 hebben al eens alcohol gedronken. Van de West-Friese jongeren tussen de 12 en 16 jaar is 43 procent een zware alcoholgebruiker. Daarmee is West-Friesland een van de vier regio's in Nederland met de meeste overmatige jonge drinkers.

De gemeenten zijn al jaren bezig met het aanpakken van overmatig alcohol- en drugsgebruik onder West-Friese jongeren. Ze werken samen met onder meer politie, justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties.


'Leeftijdsgrens voor kopen alcohol naar 18 jaar' (Foto: Novum)