Mass Effect 2 wint BAFTA-prijs

Het actierollenspel Mass Effect 2 heeft een BAFTA-prijs gewonnen in de categorie beste game. Het ruimteavontuur van Commander Shepard troeft hiermee andere genomineerden, waaronder het actiespel Assassin's Creed Brotherhood, de thriller Heavy Rain en het avontuur Super Mario Galaxy 2, af. Dat heeft de British Academy of Film and Television Arts woensdagavond bekendgemaakt.

Waar de BAFTA-ceremonie vooral in het teken staat van games was er een persoon die in het bijzonder in het zonnetje werd gezet. Peter Molyneux, de bedenker van spellen als Theme Park en Fable, heeft een Academy Fellowship overhandigd gekregen voor zijn levenswerk. Vorig jaar was die eer weggelegd voor Nintendo-topman en Super Mario-bedenker Shigeru Miyamoto hem voor.

Naast de prijs voor beste game werden nog vijftien prijzen uitgereikt. In de categorie Sport heeft de racegame F1 2010 maar liefst drie voetbalgames weten af te troeven. Daarnaast won the thriller Heavy Rain toch nog drie prijzen, namelijk voor de muziek, technische innovatie en het verhaal.

Een van de opvallendste prijswinnaars was Need for Speed: Hot Pursuit voor de multiplayeronderdelen binnen het spel. De racegame blijft hiermee populaire online schietspellen als Call of Duty: Black Ops, Halo: Reach en Battlefield Bad Company 2 voor.

BAFTA 2011 prijswinnaars:
* Beste game - Mass Effect 2 (Electronic Arts)
* Actie game - Assassin's Creed Brotherhood (Ubisoft)
* Artistiek - God of War III (Sony Computer Ent.)
* Familie - Kinect Sports (Microsoft)
* Gameplay - Super Mario Galaxy 2 (Nintendo)
* Handheld - Cut the Rope (Chillingo)
* Multiplayer - Need for Speed: Hot Pursuit (Electronic Arts)
* Muziek - Heavy Rain (Sony Computer Ent.)
* Social Network - My Empire
* Sport - F1 2010 (Codemasters)
* Verhaal - Heavy Rain (Sony Computer Ent.)
* Strategie - Civilization V (2K Games)
* Innovatie - Heavy Rain (Sony Computer Ent.)
* Geluid - Battlefield Bad Company 2 (Electronic Arts)
* Jong Talent - Twang!
* Publieksprijs - Call of Duty: Black Ops (Activision Blizzard)