Brand in varkensschuren Geesteren

In twee aaneengesloten varkensschuren in de Twentse plaats Geesteren heeft in de nacht van woensdag op donderdag een brand gewoed. De brandweer kon een groot deel van de vijftienhonderd varkens uit de schuren krijgen, maar de rest zit nog binnen en is waarschijnlijk omgekomen, zegt een brandweerwoordvoerder donderdag. Er raakten geen mensen gewond.

De brand in brak rond 02.30 uur uit in het dak van de stal en was twee uur later onder controle. Een deel van het dak is ingestort. Voor de brandweer was het daarom te gevaarlijk om naar binnen te gaan. Hoe het met de varkens die nog binnen waren is afgelopen, is dan ook niet met zekerheid te zeggen.

"We laten een kraan ter plaatse komen om de schuur te slopen", zegt de woordvoerder. Er zijn twee dierenartsen om de geëvacueerde varkens en de varkens die onder het puin worden gevonden na te kijken.

De ervaring leert overigens dat varkens die een stalbrand overleven meestal alsnog snel worden geslacht. Door de stress eten ze niet veel en komen ze nauwelijks aan, wat het voor de houder onrendabel maakt.