Ouders volgen zaak Robert Mikelsons via videoverbinding

Een aantal ouders volgt de rechtszaak tegen de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert Mikelsons op een geheime locatie via een videoverbinding. Ze vinden het te confronterend om donderdag bij de eerste zitting in de zaak in dezelfde zaal als de 27-jarige hoofdverdachte plaats te nemen, zegt hun advocaat Richard Korver donderdag in het AD.

Ook willen de ouders anoniem blijven. Sommigen zijn volgens Korver 'totaal ingestort'. De advocaat van Mikelsons, Wim Anker, stelt in de krant dat voor het proces te veel informatie over zijn cliënt zou zijn vrijgegeven. Op het opsporingsbelang valt volgens hem het nodige af te dingen. Hierdoor zou heel Nederland Mikelsons al hebben veroordeeld en hem aan de hoogste boom willen zien. "Dat is verontrustend."

De advocaat heeft al zeshonderd e-mails, brieven en faxen gehad van mensen die hun onvrede uiten over zijn besluit om Mikelsons te verdedigen. Mikelsons heeft inmiddels 83 gevallen van misbruik bekend. Donderdag verschijnt hij voor het eerst voor de rechter, evenals zijn echtgenoot Richard van Olffen.

Maandag werd bekend dat in de zaak nog twee mannen van 32 en 36 jaar uit Amstelveen zijn opgepakt. Een van hen werkte daar op een crèche.

In de zaak zijn al twee verdachten overleden. Een 50-jarige Brabander pleegde zelfmoord, een 24-jarige Brit overleed in oktober na het nemen van drugs aan een hartstilstand. Over zijn betrokkenheid wil het OM op dit moment geen nadere mededelingen doen.