Verhagen belooft actie bij zakken kerncentraletest

Mocht blijken dat in Nederland maatregelen nodig zijn rondom kerncentrales, dan worden die direct genomen. Dat zegt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag in een reactie op het besluit van de Europese Unie stresstests uit te gaan voeren op de 143 kerncentrales in de EU.

Het besluit om stresstests te houden werd ingegeven door de atoomcrisis in Japan. In het land zijn ernstige problemen ontstaan met een aantal kernreactoren als gevolg van de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami van vorige week.

"Als de bevindingen uit Japan en de uitkomsten van de test dat in het geval van Nederland nodig mochten maken, zullen er direct maatregelen worden genomen", zegt Verhagen. Volgens Economische Zaken zijn er geen aanwijzingen dat kerncentrales in Europa onveilig zijn.

In het Zeeuwse Borssele staat de enige kerncentrale van Nederland die wordt ingezet voor het opwekken van elektriciteit. Die wordt volgens het ministerie van Verhagen elke tien jaar 'aan de laatste stand van de techniek aangepast'.

Uit de stresstest moet blijken of een kerncentrale bestand is tegen zeer extreme situaties. Deskundigen voeren de komende tijd overleg over de standaarden en procedures die bij de test worden gehanteerd.


Maxime Verhagen (Foto: Novum)