Achttien jongeren gepakt voor misdrijven Zuidhorn

De politie denkt met de arrestatie van 18 jongeren in het Groningse Zuidhorn zeker 28 misdrijven te hebben opgelost. De jongeren maakten zich schuldig aan vernielingen, brandstichting en mishandeling, meldt de politie dinsdag.

De politie begon het onderzoek eind vorig jaar en hield de eerste verdachten in februari aan. Het onderzoek kwam al gauw in een stroomversnelling terecht. De achttien verdachten in de leeftijd tussen de 15 en 20 jaar bleken in wisselende samenstelling toe te slaan in Zuidhorn. Daar komen ze ook vrijwel allemaal vandaan.

De groep blijkt ook verantwoordelijk te zijn voor de onrust eind vorig jaar bij een bushalte, waardoor chauffeurs weigerden nog door Zuidhorn te rijden. Jongeren gooiden daar regelmatig ijs- en sneeuwballen naar de bussen.

Zestien verdachten werden na verhoor vrijgelaten in afwachting van hun straf. Twee werden voorgeleid aan de rechter-commissaris en moeten negentig dagen de cel in. De jongeren gaven tijdens hun verhoor aan onder invloed van groepsgedrag te hebben gehandeld en 'spanning' te hebben gezocht.

Een groot deel van de groep is niet eerder met de politie in aanraking gekomen. Het onderzoek is inmiddels afgerond en de officier van justitie beslist wat er met de verdachten gaat gebeuren.