Ten Dam rekent op deelname aan Tour

Laurens ten Dam verwacht dit jaar voor de derde keer in zijn carrière de Tour de France te rijden. "Ik reken erop dat ik mag starten in de belangrijkste wedstrijd van het jaar", vertelt hij aan Novum Nieuws. "Daarna zie ik wel of ik ook nog de Ronde van Spanje doe." Ten Dam eindigde in 2008 als 22e in de Tour.

Ook vorig jaar zou Ten Dam namens Rabobank deelnemen aan de Tour, maar een zware val in de Ronde van Zwitserland gooide toen roet in het eten. Later miste hij door een polsbreuk ook het WK in Australië. "Vorig jaar wil ik zo snel mogelijk vergeten, wat dat betreft is 2011 al een stuk beter begonnen."

De 30-jarige Ten Dam begon het seizoen met een knappe vijfde plaats in de Tour Down Under. Zondag keerde hij terug van Parijs-Nice. "En volgende week start ik in de Ronde van Catalonië. Daar hoop ik me weer te kunnen laten zien."

Riccardo Riccò zal hij in ieder geval niet meer tegenkomen in het peloton. De Italiaan werd ontslagen door Vacansoleil omdat hij bij zichzelf een bloedtransfusie zou hebben toegepast. "Je kunt het je nauwelijks voorstellen dat iemand zo met zijn leven speelt", zegt Ten Dam over de onder collega's toch al niet al te populaire renner. "Hij is ongetwijfeld de meest uitgekotste wielrenner van de afgelopen jaren."