Roep om aanblijven Dalai Lama

Leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap willen dat de Dalai Lama aanblijft als politiek leider. Vorige week kondigde de geestelijk leider van de Tibetanen aan dat hij zijn politieke rol wil opgeven.

Het parlement wil evenwel dat de Dalai Lama deze rol niet opgeeft, zei de Tibetaanse premier in ballingschap Samdhong Rinpoche dinsdag. Het parlement moet akkoord gaan met een grondwetswijziging om de Dalai Lama in staat te stellen zijn politieke functies neer te leggen en deze over te dragen aan een gekozen opvolger.

Veel leden van het 43 leden tellende parlement willen dat hun geestelijk leider ook hun politiek leider blijft, zei de premier.

De 76-jarige Dalai Lama liet vorige week weten dat hij als politiek leider wil stoppen en dat het parlement ervoor moet zorgen dat zijn opvolger als politiek leider in die functie wordt gekozen.

De Tibetaanse regering in ballingschap zetelt in het Noord-Indiase Dharmsala. De Dalai Lama ontvluchtte met zijn medestanders Tibet in 1959 na een mislukte opstand tegen de Chinese onderdrukking. De met de Nobelprijs voor de Vrede onderscheiden geestelijk leider fungeerde tot dusverre ook als 'regeringsleider'.


De Dalai Lama (Foto: Novum)