Akkoord over aanpak eurozondaars

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden zijn het maandag eens geworden over nieuwe regels die moeten voorkomen dat lidstaten hun begrotingstekort of staatsschuld uit de hand laten lopen. De Europese Commissie kan eurozondaars straks makkelijker beboeten en ook preventief ingrijpen. Ze kan ook boetes opleggen als de economie van een land onvoldoende concurrerend is. Over het versterken van het noodfonds voor de euro is nog geen akkoord bereikt. Daarover komt volgende week maandag extra overleg.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat maandagavond gezegd na afloop van beraad in Brussel. De Jager toonde zich ingenomen met de geboekte voortgang. "Het was best wel een productieve avond." Over het noodfonds verwacht de bewindsman ook snel overeenstemming, in elk geval op de EU-top die eind volgende week plaatsvindt.

Tijdens een ingelaste top van regeringsleiders van de eurolanden werd vrijdag al besloten tot een hardere aanpak van lidstaten die een loopje nemen met de begrotingsdiscipline. Die afspraken zijn maandag uitgewerkt in richtlijnen en verordeningen. Dinsdag moeten de ministers van Financiën van alle EU-landen er nog meer instemmen, maar daarbij verwacht De Jager geen problemen. Voor een deel moet de regelgeving ook door het Europarlement worden goedgekeurd.

De nieuwe regelgeving sluit nauw aan bij de wensen van Nederland. Dat dringt al lang aan op een strengere houding tegenover eurozondaars. In het verleden konden lidstaten die er een potje van maakten steeds onder boetes uitkomen omdat die onderwerp waren van politiek overleg tussen de EU-landen. In de nieuwe opzet krijgt de Europese Commissie meer macht.

Over het tijdelijke noodfonds voor de euro zullen de lidstaten waarschijnlijk afspreken dat ze voor een hoger bedrag garant staan, zodat het toegezegde bedrag van 440 miljard ook echt beschikbaar komt. Het permanente noodfonds, dat in 2013 in werking treedt, wordt behalve met garanties ook met kapitaalstortingen gevuld, zo is de bedoeling. De ministers van Financiën zitten hierover echter nog niet opéén lijn. Naar verluidt ligt onder meer Duitsland nog dwars. De Jager liet zich terughoudend uit over het onderwerp, maar zei geen onoverkomelijke problemen te zien.