Schade Amerikaanse kust door tsunami

De tsunami die vrijdag is veroorzaakt door een aardbeving in Japan heeft in verschillende plaatsen aan de Grote Oceaan veel schade aangericht. Door de vloedgolf werden op veel plekken boten en jachthavens verwoest. In de Verenigde Staten loopt de schade in de miljoenen.

Tien minuten nadat Japan werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter vaardigde het Pacific Tsunami Warning Center al een waarschuwing uit. Terwijl de tsunami met een snelheid van 800 kilometer per uur voortraasde, klonk op Hawaï het luchtalarm en konden inwoners zich tijdig naar hogergelegen gebied begeven.

Door de tijdige waarschuwing richtte de tsunami - die eerst aan land kwam in Hawaï en later aan de Amerikaanse westkust - in de Verenigde Staten vooral materiële schade aan. Wel worden enkele mensen vermist die door de golven werden gegrepen. Waarschuwingen voor hogere golven dan normaal en een sterke stroming golden nog uren nadat de eerste golven aan land waren gekomen.

In Latijns-Amerika bleef de schade beperkt. Jachthavens en stranden waren tijdelijk gesloten en honderdduizenden mensen werden uit voorzorg geëvacueerd. In Mexico, Honduras, Colombia, de Galapagoseilanden, Paaseiland, Chili en Peru kwam het water echter slechts iets hoger dan normaal.