Waxinewerper dinsdag voor de rechter

De man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide moet zich dinsdag voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden. Dan wordt de zaak tegen de man inhoudelijk behandeld, meldt de rechtbank in Den Haag vrijdag. De zaak gaat om 13.00 uur van start.

De verdachte, Erwin L., zit sinds Prinsjesdag vast. Hij gooide met de waxinelichthouder om aandacht te vragen voor de positie van de koningin. Hij betwijfelt of koningin Beatrix wel echt koningin is, zo bleek tijdens een eerdere zitting in de zaak.

Volgens L. was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, onvruchtbaar. Als dat zo was, kan Wilhelmina niet zijn dochter zijn en is Beatrix niet door erfopvolging koningin geworden. De verdediging beredeneerde dat als dit met DNA-onderzoek bewezen zou worden, L. niet kan worden vervolgd voor het beledigen van de koningin, omdat Beatrix dan geen koningin zou zijn. De verdachte vroeg eerder om een DNA-onderzoek om dat aan te tonen, maar dat werd geweigerd.

De rechtbank verwacht dat er veel belangstelling is voor de zaak. Daarom wordt een videozaal ingericht. Belangstellenden die een plekje weten te bemachtigen kunnen de zitting in deze zaal rechtstreeks volgen op een scherm.