Tsunami bereikt westkust VS

De eerste vloedgolven na de zeebeving bij Japan hebben vrijdag bij Oregon het Amerikaanse vasteland bereikt. Langs de hele westkust van de Verenigde Staten waren bewoners al uren van tevoren gewaarschuwd laaggelegen gebieden te verlaten.

Experts verwachten de hoogste golven, rond de 2 meter, bij Crescent City in Californië. In Alaska veroorzaakte de tsunami een golf van iets meer dan 1,50 meter bij Shemya in de Aleoeten, 1900 kilometer ten zuidwesten van Anchorage.

Update 18.40 uur
De tsunami als gevolg van de zeebeving bij Japan bedreigt de Amerikaanse westkust en komt dichterbij. De bevolking is opgeroepen schuilplaatsen op te zoeken.

De Amerikaanse staten Californië en Oregon hebben de alarmfase afgekondigd. De eerste vloedgolven zullen waarschijnlijk in de komende uren de kust van Noord-Californië bereiken. Zoek- en reddingsteams zijn standby om te helpen

Ook Canada heeft een waarschuwing uitgevaardigd, voor de noordkust van British Columbia. De regering rekent op een kleine tsunami die gebouwen aan de kust kan bedreigen.

Update 19.04 uur
Een plaatselijk radiostation in Crescent City, CA, heeft gemeld dat volgens de nooddiensten de haven van de stad is weggeslagen door de tsunami. 35 boten zijn vernield, zo meldt de zender KGO Radio.