Japan: Honderden doden, duizenden vermist

De aardbeving en de tsunami in Japan hebben alleen in de zwaar getroffen stad Sendai en omgeving al tweehonderd tot driehonderd mensenlevens geëist.

De stoffelijke overschotten werden aangetroffen langs de kust in het gebied in het noordoosten van Japan. Dat meldde het persbureau Kyodo vrijdagavond laat (lokale tijd).

Ofunato
Zeker driehonderd huizen zijn weggespoeld of ingestort in de Japanse stad Ofunato, ruim 500 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Tokio. De stad heeft meer dan 40.000 inwoners. De politie meldde enkele uren na de ramp zeventien doden in de stad. Gevreesd wordt dat nog meer stoffelijke overschotten gevonden zullen worden.

Op tientallen plaatsen in Japan zijn gebouwen en wegen beschadigd door het natuurgeweld. De muur van water die volgde op de beving, was op sommige plekken wel 10 meter hoog.

Buitenlandse Zaken
Nederlanders die zich zorgen maken over familie en kennissen kunnen contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het crisistelefoonnummer 070-34 86 945. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vrijdag gezegd.

Update 18.31 uur
Het Kyodo persbureau verwacht dat het dodental snel boven de 1000 zal stijgen. Er wordt gesproken over meer dan 88.000 vermisten. Een trein, boten en huizen zijn meegesleurd door de tsunami. Japan zet zijn leger in om hulp te bieden aan de burgers.