Japan: Dertig Nederlanders onbereikbaar

In het noordoosten van Japan, dat vrijdag getroffen werd door een grote aardbeving, bevinden zich ongeveer vijftig Nederlanders. Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

De ambassade in Tokio doet verwoede pogingen met de Nederlanders in contact te komen, maar dat is moeilijk doordat de elektriciteit is uitgevallen en de telefoonverbindingen nauwelijks werken, zegt een woordvoerder. In heel Japan bevinden zich voor zover bekend ruim duizend Nederlanders.

Buitenlandse Zaken heeft ook contact met de Nederlandse ambassades in de landen die als gevolg van de aardbeving mogelijk getroffen zullen worden door een tsunami. De kans dat dat daadwerkelijk gebeurt, is nog moeilijk in te schatten.

De beving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter en vond plaats op ongeveer 125 kilometer uit de oostkust van de Japanse archipel, een kleine 400 kilometer ten noordoosten van Tokio. De Japanse televisie toonde beelden waarop is te zien hoe boten, auto's, trucks en hele gebouwen door een grote vloedgolf werden weggespoeld. Inmiddels zijn al tientallen doden en veel gewonden gemeld.

Update 17.36 uur
De Nederlandse ambassade in Japan heeft contact gehad met elf Nederlanders die wonen in het deel van het land dat het zwaarst is getroffen door de aardbeving. Zij zijn ongedeerd. Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten.

In het gebied wonen voor zover bekend nog zo'n veertig andere Nederlanders. Het is nog niet gelukt contact met hen op te nemen. "We doen er alles aan om erachter te komen hoe het met ze gaat", zegt Nienke Trooster, hoofd van het crisisteam van de ambassade. Communicatie met het noordoosten van Japan is echter moeilijk.

De ambassade heeft ook contact gehad met ruim twintig Nederlanders die tijdelijk in het gebied verblijven. Ook zij zijn ongedeerd.

Bij de alarmcentrales voor toeristen in nood zijn vrijdag negen meldingen binnengekomen van mensen die geen contact konden krijgen met familieleden of vrienden in het rampgebied, zegt een woordvoerder van alarmcentrale Eurocross. Zeven van deze mensen zijn terecht. Met twee is nog geen contact geweest.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een telefoonlijn geopend voor mensen die zich zorgen maken over familieleden of vrienden die in Japan zitten. Het nummer is 070-3487770.

Eurocross gaat samenwerken met Buitenlandse Zaken om te voorkomen dat beide instellingen werken met een andere lijst van mensen die vermist of juist terecht zijn. De alarmcentrale heeft ook een team klaarstaan dat hulp kan organiseren voor mensen die dat nodig hebben.

Update 19.14 uur
De Nederlandse ambassade heeft contact kunnen leggen met tien van de veertig Nederlanders met wie nog geen contact was gelegd. Hiermee is het aantal van onbereikbare Nederlanders in de regio teruggelopen tot dertig.


Vijftig Nederlanders in getroffen gebied (Foto: Novum)