Vakbond opent aanval op Marokkaanse ambassade

Abvakabo FNV gaat actievoeren op de Marokkaanse ambassade. De bond laat vrijdag weten actie te ondernemen nu de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken niet heeft gereageerd op een ultimatum dat donderdag afliep.

De vakond stuurt op 22 maart een petitie naar de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Daarna worden in navolging van de werkonderbreking van 23 februari mogelijk stakingen georganiseerd.

Abvakabo wil het lokale personeel van de Marokkaanse ambassade en de vier consulaten in Nederland bijstaan en minister van Buitenlandse Zaken Taïb Fassi-Fihri dwingen het Nederlandse arbeidsrecht te volgen. In het ultimatum eiste de bond dat de minister afspraken moest maken 'over een respectabel arbeidsvoorwaardenpakket' voor het Marokkaanse personeel dat past bij de Nederlandse levensstandaard, aldus de Abvakabo.

Volgens de bond handelt de Marokkaanse minister in strijd met het Nederlandse arbeidsrecht. Zo ontvangt een deel van de werknemers een salaris dat onder het minimumloon ligt, zijn verschillende medewerkers ten onrechte ontslagen en is het personeel gedupeerd doordat sociale premies niet worden afgedragen.

Ook krijgen werknemers geen vakantiegeld, zijn ze niet verzekerd voor ziektekosten, bouwen ze geen pensioen op en ontvangen ze niet altijd het loon dat op hun loonstrookje staat, aldus Abvakabo.

Het Marokkaanse personeel bevindt zich in een lastig parket, omdat hun werkgever niet kan worden gedwongen zich aan het vonnis te houden, als de rechter hen in het gelijk stelt. De werknemers in de ambassade en consulaten in Nederland legden op 23 februari uit protest het werk al neer. Die 'wilde staking' was toen niet door de bond georganiseerd.