Thailand: Wierook schadelijk voor gezondheid

De wolken aromatische rook die door boeddhistische tempels in Thailand drijven zijn mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid. Dat heeft het Thaise ministerie van Volksgezondheid gezegd. Er zijn nieuwe richtlijnen uitgegeven voor het branden van wierook.

De rook die vrijkomt bij het branden van wierook bevat gevaarlijke hoeveelheden benzeen, butadieen en benzopyreen, die leukemie en kanker kunnen veroorzaken. Dit blijkt uit een onderzoek dat gedaan is bij tempels in drie Thaise provincies.

Het ministerie raadt tempels aan geen wierook te branden op slecht geventileerde plaatsen of kleinere wierookstokjes te gebruiken. Bovendien moet de as van de opgebrande wierook snel worden opgeruimd. Medewerkers van de tempels moeten proberen te voorkomen lange tijd blootgesteld te worden aan de rook. Tevens wordt aangeraden regelmatig de handen en het gezicht te wassen na het aansteken van wierook en jaarlijks een medische controle te ondergaan, aldus het ministerie.

Het branden van sterk geurende wierook is een belangrijk onderdeel van de religieuze riten in de ruim 37.000 boeddhistische tempels in Thailand.