Japan: Zorgen over collectie Rembrandts

Hoogleraar kunstgeschiedenis Volker Manuth van de Radboud Universiteit in Nijmegen maakt zich grote zorgen over vijftien schilderijen, honderd etsen en een collectie tekeningen van Rembrandt, die op dit moment in het door een aardbeving en een tsunami getroffen Japan zijn. De Rembrandtcollectie is onderwerp van een tentoonstelling, die zondag opengaat in het National Museum of Western Arts in Tokio.

Rembrandtspecialist Manuth is samen met de Japanse violiste Emiri Miyamoto hoofdpersoon van een documentaire, die de Japanse televisie zaterdagavond uitzendt als inleiding op de expositie, die tot en met september in Japan te zien is. "Ik wil er nog niet aan denken dat er mogelijk iets is gebeurd met de Rembrandts. Ik hou mijn hart vast", zei Manuth vrijdagmorgen. Hij heeft nog niets uit Japan gehoord.

Update 12.31 uur
Schilderijen en etsen van Rembrandt die zich op dit moment in het National Museum of Western Arts in Tokio bevinden, zijn niet beschadigd. Dat liet het Rembrandthuis in Amsterdam, dat 66 etsen heeft uitgeleend voor de expositie, vrijdag weten. Een woordvoerster heeft begrepen dat het museum in Tokio wel stond te schudden tijdens de aardbeving, maar dat het gebouw niet beschadigd is geraakt.

Directeur Janrense Boonstra en een conservator van het Rembrandthuis zijn momenteel in Japan voor de opening van de expositie, die op zaterdag zou plaatshebben. Zij zijn ongedeerd gebleven. Boonstra stond net een toespraak te houden, toen de aardbeving begon en de vloer begon te schudden.