VN: Groot deel Libië zonder noodhulp

Drie kwart van Libië blijft afgesneden van humanitaire noodhulp. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag gezegd. De internationale gemeenschap maakt zich ernstige zorgen over toegang tot gebieden waar zwaar gevochten wordt.

Volgens assistent-secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Humanitaire Zaken Catherine Bragg is de VN druk bezig een dialoog met alle partijen in Libië aan te gaan om zo toch toegang te krijgen tot alle delen van het land en een inschatting te kunnen maken van de hulp die nodig is. "We hebben slechts schaarse informatie over de humanitaire gevolgen van de intense gevechten in Libië de afgelopen dagen", aldus Bragg. "Medische hulp is een belangrijk punt van zorg, omdat we berichten krijgen dat ziekenhuizen worden gesloten op het moment dat mensen juist medische verzorging nodig hebben. We hebben verpleegsters nodig en gewonde burgers moeten de faciliteiten kunnen bereiken."

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kreeg afgelopen weekend van de Libische minister van Buitenlandse Zaken Musa Kusa toestemming een team van de VN te sturen om de humanitaire situatie in het land te beoordelen. Woensdag had Ban Ki-moon opnieuw een gesprek met Kusa. Volgens Bragg vertrekt de speciale VN-gezant voor Libië, Abdelilah Al-Khatib, mogelijk dit weekeinde nog naar Tripoli.

Rode Kruis
Voorzitter van het internationale Rode Kruis Jakob Kellengerger noemde het onacceptabel dat een groot deel van het land afgesneden is van humanitaire hulp. "We vrezen dat burgers de last van het geweld moeten dragen. We denken dat veel mensen in het westen van Libië zelfs nog zwaarder zijn getroffen door de gevechten dan de mensen in het oosten."

De plaatsvervangende Libische ambassadeur voor de VN Ibrahim Dabbashi zei donderdag dat het nu tijd is het Libische volk te helpen, omdat 'we worden geconfronteerd met een regime dat geen genade kent, dat de internationale wetten en de humanitaire moraal niet erkent'. Volgens Dabbashi is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal slachtoffers. Hij zei te vrezen dat er duizenden doden zijn gevallen in Tripoli.

In totaal hebben zo'n 250.000 mensen Libië verlaten. Ruim 137.000 zijn de grens met Tunesië overgestoken en 108.000 zijn naar Egypte gevlucht. Ook zijn mensen naar Niger en Algerije vertrokken.