Kabinet verheugd met vrijlating militairen

Premier Mark Rutte is blij dat de drie Nederlandse militairen zijn vrijgelaten. "Het is prachtig nieuws. Allereerst voor de betrokkenen zelf. Maar ook voor hun dierbaren", stelde hij in de nacht van donderdag op vrijdag in een eerste reactie.

"Na een periode van onzekerheid hebben we nu de duidelijkheid waarop we hoopten en waaraan hard is gewerkt", aldus Rutte. Hij bedankt iedereen die zich heeft ingespannen voor dit resultaat. Hij wil die dankbaarheid vrijdag persoonlijk overbrengen aan zijn collega's van Griekenland en Malta, die ook een rol hebben gespeeld bij de vrijlating van de Nederlanders.

Minister Hans Hillen van Defensie is 'zeer verheugd'. "Wat een prachtig nieuws. Onze mensen zijn veilig", stelde hij in de nacht van donderdag op vrijdag in een eerste reactie.

"Wat deze drie militairen hebben meegemaakt, is niet niks. Militairen worden getraind op dit soort situaties. De bemanning van de Lynx-helikopter was zeer ervaren. Maar als oefenscenario’s werkelijkheid worden, is dat natuurlijk zeer ingrijpend", stelt de bewindsman. Volgens hem zijn de drie goed en correct behandeld.

Hillen spreekt ook zijn dank uit aan de Nederlandse bevolking. "We hebben veel steunbetuigingen gekregen. Dat doet goed. Dat geeft steun."

Minister Uri Rosenthal is erg blij met de vrijlating van de drie militairen, meldde hij vrijdag in een eerste reactie. Net als premier Mark Rutte noemt hij de gebeurtenis prachtig nieuws, 'omdat het de onzekerheid voor de betrokkenen en familie weghaalt'. "Er is erg hard aan gewerkt. En ik vind het hier gepast om de collega's van Malta en Griekenland te bedanken Ik zal die dank vrijdag persoonlijk aan hen overbrengen."

Rosenthal ontmoet zijn collega's van andere EU-landen vrijdag bij informeel EU-beraad.