Kamer voor openbaar maken berispte artsen

Patiënten kunnen in de toekomst achterhalen of de arts die hen behandelt in de afgelopen vijf jaar tegen een berisping is aangelopen. Een Kamermeerderheid schaarde zich donderdag achter een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) om berispingen in het zogeheten BIG-register te vermelden.

Artsen die de fout ingaan kunnen een waarschuwing, een berisping of een schorsing krijgen. De schorsing is nu al openbaar, maar de berisping nog niet. Schippers vindt dat niet meer van deze tijd. De waarschuwing blijft buiten het register.

Met de nieuwe wet kunnen patiënten voortaan ook nagaan welke artsen zijn berispt. Schippers kondigde al eerder aan dat het register ook eenvoudiger toegankelijk moet worden. De Kamer stemt dinsdag over het wetsvoorstel.

De minister wil het liefst een zwarte lijst van artsen die de fout in zijn gegaan in samenwerking met andere landen. "Wij willen een zwarte lijst, maar dat geldt niet voor alle andere landen. Tot nu toe hebben we geprobeerd tot een gezamenlijke Europese zwarte lijst te komen, maar Duitsland heeft bijvoorbeeld niet eens zo'n lijst. Ik blijf het proberen, maar ik kijk ook of er een tussenweg is door met de voorhoede vast aan het werk te gaan", zo lichtte Schippers toe.

Recent ontstond onder meer ophef over een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland aan de slag ging omdat hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was ontslagen. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, ging in Duitsland aan de slag.