Nederlandse militairen weg uit LibiŽ

Het vertrek van de drie Nederlandse militairen uit Libië is vertraagd. Het Griekse vliegtuig dat de drie zou meenemen, staat nog steeds te wachten op het vliegveld van de Libische hoofdstad Tripoli, meldde een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al Jazeera vanaf de luchthaven.

Het Griekse militaire vliegtuig moet ook circa vijftien Grieken meenemen. Deze passagiers waren al aan boord gegaan. Ze zijn inmiddels weer uit het vliegtuig gehaald en blijven overnachten, meldde de journalist via Twitter.

Volgens de verslaggever van Al Jazeera heeft Libië op de valreep nieuwe eisen gesteld. De Nederlandse topdiplomaat Ed Kronenburg is volgens hem opnieuw in contact met de Libische onderhandelaars. Zoon Saif Al Islam van de Libische leider Moammar Gadhafi zou gezegd hebben dat het toestel nu in de ochtend zal vertrekken.

Update 04.26 uur
De drie militairen die ruim twaalf dagen in Libië werden vastgehouden, zijn vrij. Ze hebben het land in de nacht van donderdag op vrijdag veilig verlaten.

Een Grieks militair toestel, dat hen heeft opgehaald in de Libische hoofdstad Tripoli, brengt hen nu naar Athene. Daar zullen ze in de loop van de nacht aankomen. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Defensie gezegd.