Bedrijf OV-chipkaart wint Big Brother Awards

Trans Link Systems (TLS) is de grote winnaar geworden van de Big Brother Awards. Het bedrijf achter de OV-chipkaart sleepte woensdagavond zowel de juryprijs voor bedrijven als de publieksprijs in de wacht, en stuurde een afgevaardigde om deze in ontvangst te nemen.

De prijzen voor de personen of instellingen die de privacy het meest schenden, worden jaarlijks uitgereikt door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. TLS, dat is opgezet door de vijf grootste Nederlandse OV-bedrijven, begaat volgens de jury de ernstigste privacyschendingen van de genomineerde bedrijven. Volgens het aanwezige publiek is deze onderneming van alle genomineerden de grootste bedreiging voor de privacy van burgers.

TLS neemt Big Brother Award in ontvangstDe jury stelt vraagtekens bij de bewaartermijn van zeven jaar voor reisgegevens, en is van mening dat vooral bij studenten die gratis reizen, het in- en uitchecken overbodig is: de geldigheid van hun kaart hoeft enkel gevalideerd te worden. Informaticus Melanie Rieback wees erop dat reissystemen mogelijk zijn op basis van anonimiteit: er hoeft enkel te worden aangetoond dat er is betaald. Ook werd de fraudegevoeligheid van de OV-chipkaart genoemd.

TLS was de enige die een afgevaardigde stuurde om de Big Brother Award in ontvangst te nemen. Deze woordvoerder was het niet eens met de door de jury geïmpliceerde relatie tussen fraude- en privacygevoeligheid. Bovendien wees hij op de mogelijkheid een anonieme kaart met muntgeld op te laden. Ten slotte meldde de zegsman dat in overleg met de Belastingdienst is besloten de bewaartermijn terug te brengen tot twee jaar. Volgens hem is dit enkel uit het oogpunt van dienstverlening: het stelt reizigers bijvoorbeeld in staat om reiskosten af te trekken bij een belastingopgave.

verkeerDe award voor personen ging naar minister van Veiligheid en Justtie Ivo Opstelten. Die heeft voorgesteld om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren. Columniste en juryvoorzitter Karin Spaink wees erop dat het bewaren van deze gegevens door de politie tegen de wet was gebleken, en gaf de bewindsman een veeg uit de pan voor het voorstel om een geconstateerde overtreding tot wet te verheffen. Ook werd eraan herinnerd dat de VVD tijdens de discussie over de kilometerheffing protesteerde met een verwijzing naar 'Big Brother', maar nu met camerasystemen iets soortgelijks wil. Ook de speciale prijs voor voorstellen ging naar Opsteltens ministerie, en wel voor het plan om via deep packet inspection al het internetverkeer in Nederland af te tappen.

'Hacktivist' en XS4ALL-oprichter Rop Gongrijp won ten slotte de Winston Award - vernoemd naar de hoofdpersoon die in het boek Nineteen Eighty-Four tegenover Big Brother staat. Gongrijp zet zich volgens Bits of Freedom al jaren op politiek gedreven wijze in voor de privacy, en heeft de technologische kennis om dat effectief te doen.


Introductiefilmpje LIFE = DATA, door suzero