Protest Turkse journalisten tegen regering

Duizenden betogers zijn vrijdag in Istanbul en Ankara de straat opgegaan om te protesteren tegen de arrestatie van acht journalisten donderdag. De zaak tegen de journalisten heeft kritiek geoogst van westerse overheden en internationale mediarechtengroeperingen.

De arrestaties illustreren de groeiende verdeeldheid tussen de Turkse overheid en critici van de regering over een langlopend onderzoek naar een vermoedelijk complot van het netwerk Ergenekon om de zittende regering van premier Recep Tayyip Erdogan omver te werpen.

Volgens de premier zijn de aanklagers in Turkije bezig de laatste resten van een autoritair bewind op te ruimen, maar zijn tegenstanders zeggen dat de zaak tegen veel van de meer dan vierhonderd verdachten een poging is om critici de mond te snoeren en de Turkse seculiere traditie te ondermijnen.

Leden van vakbonden, politieke partijen en non-gouvernementele organisaties voegden zich vrijdag bij de honderden protesterende journalisten in Istanbul en Ankara. Sommige journalisten in Ankara demonstreerden met zwarte linten voor hun mond als symbool van wat zij zien als het monddood maken van de pers. "Laat je horen, anders ben jij straks aan de beurt" scandeerden journalisten in Ankara onderweg naar het ministerie van Justitie. Ze droegen ook spandoeken met zich mee met de tekst 'Iedereen heeft een vrije pers nodig'.

De overheid zegt dat de beslissing om de journalisten te arresteren is genomen door onafhankelijke gerechtelijke autoriteiten. "Natuurlijk zijn deze arrestaties niet fijn", aldus vicepremier Bulent Arinc. "Journalisten moeten niet opgesloten of vervolgd worden om wat ze schrijven, maar niemand is immuun voor vervolging als ze de wet overtreden."

"We zijn verontrust over de hernieuwde hardhandige behandeling van journalisten die feiten rapporteren waar de overheid niet blij mee is", zegt Verslaggevers zonder Grenzen vrijdag in een verklaring. De Turkse columnist Taha Akyol zei tegen CNN dat het aanpakken van journalisten 'onrust veroorzaakt in de maatschappij en de indruk doet ontstaan dat de oppositie de kop wordt ingedrukt'.

Ondertussen gaat de Turkse regering door met haar offensief tegen websites, een zet die de vermoedens van overheidscensuur alleen maar versterkt. Een aanklager heeft vrijdag eigenaren en redacteuren van vier websites aangeklaagd voor het 'beledigen van ambtenaren' omdat de websites uittreksels geplaatst hadden van wat vermoedelijk gesprekken waren van een rechter. De beklaagden kunnen tot twee jaar celstraf krijgen als ze schuldig worden bevonden.

De arrestaties van journalisten donderdag volgden op een inval vorige maand bij de oppositionele website Oda TV. Twee van de arrestanten, Ahmet Sik en Nedin Sener, zijn onderzoeksjournalisten. Ze worden verdacht van banden met het netwerk Ergenekon. Sik staat al terecht voor een boek dat hij geschreven heeft over de Ergenekon-zaak. Schrijven over de zaak tegen Ergenekon is verboden in Turkije.

Het Internationale Pers Instituut (IPI) heeft aangegeven zich ernstig zorgen te maken over de situatie in Turkije. "Geen enkele journalist zou zich zorgen moeten maken over arrestatie, detentie of welke andere vorm van intimidatie omdat ze simpelweg hun werk doen", zei directeur van IPI Alison Bethel McKenzie donderdag.