Wegbeheerders willen informatie over ongevallen

Gemeenten en provincies willen meer inzicht in de toedracht van verkeersongevallen. Bij de wegbeheerders is vaak maar weinig bekend over ongelukken, waardoor ze niet kunnen inspelen op onveilige situaties.

Trouw schrijft dat stadsregio's, gemeenten en provincies willen dat de politie en verzekeraars hen vaker en beter inlichten over verkeersongevallen. Meer kennis daarover helpt wegbeheerders bij het bepalen waar bijvoorbeeld rotondes of fietspaden moeten komen.

Nu krijgen wegbeheerders vaak alleen informatie over de dag, tijd en plaats van een ongeval. Ze willen echter ook weten wat voor voertuig het was, uit welke rijrichting die kwam en hoe oud de betrokkenen waren.

Een woordvoerder van de Raad van de Korpschefs reageert dat het uitgebreid informeren van wegbeheerders geen kerntaak van de politie is en verwijst naar autoverzekeraars. De Bond van Verzekeraars weigert de informatie echter door te spelen. "Wij zijn er niet om het werk van de politie te doen", zegt een woordvoerder.

Jaarlijks vinden in Nederland ruim een miljoen ongelukken plaats. Dat kost de samenleving ruim 12 miljard euro per jaar.


Wegbeheerders willen informatie over ongevallen (Foto: Novum)