'Uitrusting reddingshelikopter achterhaald'

Als de in Libië gevangengenomen Nederlandse militairen de beschikking hadden gehad over een modernere helikopter, hadden ze de troepen van de Libische dictator Moammar Gadhafi op tijd ontdekt. Dat zeggen ingewijden bij de marine, schrijft De Telegraaf.

De helikopter die de drie zondag gebruikten voor een evacuatieoperatie in de Libische stad Sirte stamt uit 1978. De krant schrijft dat de uitrusting van het toestel achterhaald is. "Met modernere spullen aan boord hadden ze de grondtroepen ruim op tijd ontdekt", zeggen experts bij de zeemacht.

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn stelt in de krant dat sprake moet zijn geweest van een noodsituatie. "Ik weet niet of het een medisch probleem is geweest, maar het lijkt duidelijk dat beide mensen op de grond onmiddellijk moesten worden opgehaald", zegt hij.

Volgens Berlijn heeft Defensie naar de op dat moment beschikbare middelen gekeken. "Natuurlijk, als je meer tijd hebt, kun je een veel grotere Chinookhelikopter sturen, met special forces aan boord ter bescherming. Maar die tijd was er blijkbaar niet."

De militairen waren vanaf een voor de Libische kust varende marinefregat met een helikopter naar Sirte gevlogen om twee evacués op te halen, onder wie een Nederlander. Na de landing werd de helikopter aan de grond gehouden door een gewapende Libische eenheid. De evacués hebben het land inmiddels veilig verlaten.

Premier Mark Rutte (VVD) liet donderdag weten dat intensief diplomatiek overleg plaatsvindt om de militairen zo snel mogelijk weer richting Nederland te krijgen.