Zwaardere straf voor moord en verkrachting

Een 36-jarige Rotterdammer krijgt een zwaardere straf voor moord, poging tot moord en een brute verkrachting. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de man donderdag in hoger beroep tot een gevangenisstraf van 29 jaar. De rechtbank legde hem eerder nog 24 jaar cel op. Het OM eiste in hoger beroep levenslang.

De Rotterdammer schoot in januari 2007 een 25-jarige man dood in de omgeving van het Deliplein in Rotterdam. Vervolgens vuurde hij een aantal schoten af op een groep mensen. Daarbij raakte een persoon gewond. Een maand later maakte hij zich in Leeuwarden schuldig aan de brute verkrachting van een 20-jarige vrouw.

Bij de bepaling van de straf liet het Haagse hof meewegen dat de verdachte steeds heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid. Daardoor is niet bekend waarom de man de misdrijven die hem ten last worden gelegd heeft gepleegd. Het hof vindt de kans zeer groot dat de man in herhaling valt.

Levenslang, zoals het OM eiste, gaat voor het hof echter te ver. De rechters willen het perspectief op terugkeer in de samenleving voor de verdachte niet helemaal ontnemen.