Justitie verhoogt strafeis 'hate crimes'

Nog voor de zomer zal het Openbaar Ministerie instructies ontvangen om hogere straffen te eisen bij misdrijven met een discriminatoire achtergrond. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bevestigd.

Sinds anderhalf jaar is de strafeis bij misdrijven met een discriminatoire achtergrond al 50 procent hoger. In het regeerakkoord is afgesproken dat dat verder wordt verhoogd. Die afspraak wordt dus op korte termijn uitgewerkt. Ook zal bij dit soort misdrijven geen taakstraf meer worden geëist.

Homobelangenorganisatie COC Nederland, dat donderdag overlegde met de twee bewindslieden op het ministerie, is blij met de toezeggingen. "Het toenemend geweld heeft enorme impact op onze gemeenschap", zegt voorzitter Vera Bergkamp. Ze noemt het positief dat het probleem serieus genomen wordt. "Maar we zijn pas tevreden als het geweld echt afneemt."

Volgens het COC krijgen zeven op de tien homo's en lesbiennes te maken met discriminerend geweld. Het aantal geregistreerde incidenten nam vorig jaar met 13 procent toe.