Pedofiel krijgt Facebook-verbod

Een kinderverkrachter uit het Belgische Nieuwpoort mag van de rechter niet langer contacten onderhouden op Facebook, Twitter of andere sociale netwerksites. Hij mag ook niet meer chatten.

De man was drie jaar geleden opgepakt nadat hij zich had vergrepen aan twee minderjarige meisjes die hij via een chat had benaderd. Een rechter veroordeelde hem ook tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf.

Justitie sluit niet uit dat het verbod een primeur is. De rechterlijke macht wil met de alternatieve straf meteen ook afrekenen met zijn oubollige imago, meldden Vlaamse media donderdag. Magistraten werken ook met computers en ze hebben kinderen die chatten en op Facebook zitten, benadrukte een rechter. Hoe justitie het chatverbod wil gaan controleren is niet bekend.

Update 15.11 uur
De Computer Crime Unit van de federale Belgische politie heeft aangegeven dat controle 'perfect mogelijk' is. Er kan op afstand mee worden gekeken op de computer van de veroordeelde en via de internetprovider kan ook worden gecontroleerd welke websites de man bezoekt. Ook is het volgens een expert van de unit mogelijk om software te plaatsen in de computer, zodat kan worden nagekeken op welke sites de man zijn vrije tijd doorbrengt.

Uiteraard kan de man op andere pc's ongehinderd chatten met de Belgische jeugd, maar zo zegt de advocate van de man: "Mijn cliënt zal aan de hem opgelegde controles meewerken."