Nieuwe aanklachten WikiLeaks-informant Manning

Het Amerikaanse leger heeft woensdag 22 nieuwe aanklachten geformuleerd tegen Bradley Manning, de soldaat die ervan verdacht wordt honderdduizenden vertrouwelijke documenten te hebben toegespeeld aan klokkenluiderssite WikiLeaks.

De 23-jarige Manning wordt onder meer beschuldigd van 'helpen van de vijand', een aanklacht waar levenslang of zelfs de doodstraf op kan staan. Militaire aanklagers hebben aangegeven dat tegen Manning niet de doodstraf zal worden geëist.

Soldaat Manning had als militair analist toegang tot berichten van Amerikaanse diplomaten en militaire verslagen over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Het leger sluit niet uit dat ook meerderen van Manning worden vervolgd als onderzoek uitwijst dat er te weinig toezicht is uitgeoefend.

Manning zou meer dan 250.000 documenten hebben doorgespeeld, waarvan tot nog toe maar enkele duizenden via WikiLeaks openbaar zijn gemaakt. Volgens de Amerikaanse regering heeft de publicatie talloze levens van informanten en de diplomatieke betrekkingen met andere landen in gevaar gebracht.


Nieuwe aanklachten WikiLeaks-informant Manning (Foto: Novum)