Islamistisch motief vermoed bij aanslag Frankfurt

Het Duitse federale openbaar ministerie heeft donderdag het onderzoek naar de aanslag op een bus met Amerikaanse luchtmachtmilitairen bij de luchthaven van Frankfurt overgenomen. Volgens de Bundesanwaltschaft in Karlsruhe lijkt de aanslag, waarbij woensdag twee Amerikanen om het leven kwamen en twee gewond raakten, 'islamistisch gemotiveerd' te zijn. De vermoedelijke dader, een 21-jarige man van Kosovaarse afkomst die op de luchthaven werkt, wordt later donderdag voorgeleid.

Van een van de neergeschoten Amerikanen is de toestand nog kritiek, zei een politiewoordvoerder. De Amerikanen waren juist uit Lakenheath in Engeland aangekomen op weg naar de vliegbasis Ramstein bij Frankfurt, die vaak als logistiek steunpunt voor de operaties in Afghanistan en Irak wordt gebruikt.

Volgens de politie had de dader buiten de bus een woordenwisseling met Amerikaanse militairen. Hij trok een pistool, begon te schieten, ging even de bus in en sloeg op de vlucht. Na een korte achtervolging wisten politieagenten hem te overmeesteren.

Volgens familie in Kosovo gaat het om Arid Uka. Zijn ouders emigreerden een jaar of veertig geleden naar Duitsland, waar hij werd geboren en opgevoed. Duitse media berichten dat hij contact had met islamistische kringen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel veroordeelde het 'verschrikkelijke incident'. "We zullen alles doen wat in onze macht ligt om uit te zoeken wat er precies is gebeurd", beloofde ze. De Amerikaanse president Barack Obama zei 'bedroefd en woedend' te zijn over de schietpartij. Volgens Obama zullen de Verenigde Staten kosten noch moeite sparen om tot op de bodem uit te zoeken wat er precies is gebeurd.


Islamistisch motief vermoed bij aanslag Frankfurt (Foto: Novum)