Braziliaanse regisseur favoriet voor remake Robocop

De Braziliaanse regisseur José Padilha lijkt favoriet om de remake van Robocop te regisseren. Productiemaatschappij MGM is in vergevorderde besprekingen met de maker van onder meer de twee Tropa de Elite-films, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Robert Rodriguez en David Slade, bekendere regisseurs dan Padilha, zouden zelfs al zijn gepasseerd.

Het origineel over de gerobotiseerde politieagent stamt uit 1987 en werd geregisseerd door Paul Verhoeven. Deze keiharde actiefilm was volgens de regisseur een duidelijke persiflage op de geweldcultuur in Hollywoodfilms. Hij herhaalde dit kunstje in 1997 met Starship Troopers, over lompe mariniers die bloeddorstige buitenaardse wezens bestrijden.

Verhoeven bedankte voor het onvermijdelijke vervolg, Robocop 2 uit 1990, een actiefilm waar ook het publiek maar matig enthousiast over was. Het drie jaar later verschenen Robocop 3 was zelfs zo'n blamage dat productiemaatschappij Corolco er uiteindelijk aan onderdoor ging.

Het maken van een remake lijkt dan ook een groot risico. Tot aan vorig jaar juli was Black Swan-regisseur Darren Aronofsky aan het project verbonden. Toen MGM echter in grote financiële problemen kwam, werd de film afgeblazen. Nu MGM een nieuw management en een forse financiële injectie heeft gekregen, is het plan weer opgepakt.

Tropa de Elite en Tropa de Elite 2 zijn vanwege de Portugese voertaal geen gigantische hits in het buitenland geworden. Toch werd de eerste film op het filmfestival van Berlijn onderscheiden met een Gouden Beer. Het tweede deel, in het buitenland gelanceerd als Elite Squad 2: The Enemy Within, bracht alleen in Brazilië al ruim 60 miljoen dollar in het laatje, meer dan wereldhits als Avatar en Shrek Forever After daar opbrachten.

Wanneer de Robocop-remake in productie moet gaan, is nog onbekend. Ook is nog niets bekend over verdere crew of cast.


Robocop (Foto: Novum)